dimarts, 29 de maig del 2012

El dubte voreja les eleccions egípcies

Mohamed Metwali, Vice-president primer del Tribunal de Cassació i membre de la Comissió Electoral, anunciava ahir a la tarda la consumació del que ja tots sospitaven. La Comissió Electoral no acceptava les apel·lacions presentades per diversos candidats i es dóna per oficial que la segona volta de les presidencials enfrontarà, llavors, al mubarakista Ahmed Shafiq i e Germà Musulmà Mohamed Mursi. Curiosament Metwali era també membre de la Comissió Electoral que va avalar jurídicament el frau massiu de les legislatives de 2010. Al seu costat, el president del la Comissió, Faruk Sultan anunciava els resultats finals. Després d’onze anys treballant en la justícia militar, l’any 2009 Mubàrak convertia Faruk en cap de justícia de la Cort Constitucional Suprema, una acció que va ser analitzada com un intent de controlar la institució i aplanar el camí a la successió hereditària del poder cap al seu fill Gamaal.

Es desestimen, per tant, les demandes del candidat nasserista Hamdeen Sabahi, qui reclamava que s'aturessin els comicis fins a aclarir diverses denúncies contra la Comissió Electoral. Entre aquestes es reclamava aclarir la denúncia presentada contra el Ministeri d'Interior per la presumpta assignació de 900 mil carnet d'identitats il·legals a oficials de policia per a que votessin en favor del candidat Ahmed Shafiq. La diferència de vots entre Sabahi i Shafiq apenes arriba als 700 mil escrutinis.

La apel·lació també reclamava esperar la resolució de la Cort Constitucional sobre la validesa de la candidatura de l'ex-primer ministre, en disputa des del mes d'abril passat. Llavors la Comissió Electoral no va voler aplicar al candidat Ahmed Shafiq la Llei d'Aïllament polític a les figures de l'Antic Règim aprovada pel Parlament i va decidir portar el cas al constitucional. La Comissió, clarament dominada per figures de la justícia mubarakista, no va ser tant condescendent amb les sol·licituds d'altres candidats. Es va apartar de les eleccions el salafista Abu Ismail malgrat que la justícia ordinària havia afirmat no tenir proves suficients per emetre un veredicte mentre també s'eliminaven de la carrera el liberal Aiman Nour i el Germà Musulmà per, kafkianament, tenir antecedents penals per haver estat opositors polítics al règim Mubàrak. Les resolucions de la Comissió Electoral, plegada d'altes figures de la Justícia Mubarakista, son inapel·lables i des-vinculables de la justícia ordinària en virtut del polèmic article 28 de la reforma constitucional aprovada en referèndum ara fa poc més d'un any. Una reforma que la Junta Militar va aprovar de la mà de les forces islamistes.

Aquest escenari deixa per ara una segona ronda en que s'haurien d'enfrontar el candidat reserva dels Germans Musulmans, Mohamed Mursi, i el darrer primer ministre de Mubàrak, Ahmed Shafiq. Qualificat per molts com “el nou Partit Democràtic Nacional”, la formació islamista segueix sent la força més votada tot i que perd la meitat dels vots que fa 6 mesos va rebre a les legislatives i augmenta exponencialment la recança al seu voltant. A l'altre costat, l'home que el règim va col·locar al capdavant del govern per a posar fi a la revolució egípcia. Un individu de carisma polític limitat que veia com, dos dies després de les votacions, el jutge instructor tancava la investigació sobre la corrupció del ministeri d'aviació durant el seu mandat. Unes investigacions que apunten la malversació de béns públics en favor de la família Mubàrak amb la venda de patrimoni estatal al fill del rais, Gamaal.

El carrer, sobretot en unes ciutats que han votat majoritàriament per candidats del canvi, sembla poc disposat a acceptar aquest cara o creu. Ahir es muntaven manifestacions per a rebutjar la manipulació electoral i es van assaltar les seus electorals de Shafiq a vora 8 províncies, provocant-se un estrany foc a la seu del barri cairota de Dokki. Les queixes arriben malgrat que els participants ja sabien de les debilitats d'un procés sota tutela militar. que llavors no van denunciar amb suficient força. Fins i tot algú de caire liberal com el diplomàtic Mohamed el Baradei ho havia anunciat anteriorment.

Tot a pocs dies que s'emeti la sentència del judici contra Hosni Mubàrak.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada