dissabte, 19 de novembre del 2011

La revolució revifa a Egipte


Més de 700 ferits, prop d'una desena de persones que han perdut o tenen el risc de perdre un ull en els propers dies per l'ús de pilotes de goma i, per damunt de tot, 4 morts (2 a Alexandria, 1 al Caire i un altre a Suez). Aquestes son les xifres que, lamentablement, fan revifar la revolució i que posen sobre la taula el conflicte no tancat entre revolucionaris i el cos policial. Després del succeït aquest matí al Tahrir (llegiu article a el Punt-Avui) la indignació s'ha estès en forma de manifestacions arreu del país.
A Alexandria una marxa des de la zona militar, a Sidi gaber, fins a la Direcció de la Seguretat, a Smouha, a congregat centenars de persones. Després de prop d'una hora de càntics i discussions sobre el límit del pacifisme a expressar, desenes han intentat accedir a l'edifici. La primera resposta policial, presumptament el llançament de pedres des del terrat, ja ha provocat la mort d'un jove, el que ha encès la rabia dels manifestants, qui han pres en flames un cotxe policial. Aquesta ha estat l'excusa per a que la policia llancés gas lacrimògen, cartutxos i pilotes de goma als congregats. La manifestació ha estat finalment dispersada, amb una segona mort inclosa, quan els matons (baltageya) han aparegut al carrer. També hi ha hagut manifestacions contra la policia a llocs com Asuan, Suez (un altre mort) o Beni Suef , entre d'altres.
S'espera una nit llarga al Tahrir ja que els intents del règim per tornar a prendre la plaça no han cessat. La majoria de forces polítiques han denunciat l'abús policial mentre d'altres reclamen la dimissió del ministre d'Interior Essawy i del primer ministre Sharaf. El portaveu del consell militar, Fengary, ha tornat a assegurar que hi ha elements amb interessos estrangers entre les forces polítiques, però ha afirmat que les eleccions tindran lloc en el termini previst...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada