dimecres, 16 de novembre del 2011

La participació dels antics membres del NDP de Mubarak agita la campanya electoral a Egipte

Si alguna cosa amenaça seriosament la tranquilitat del desenvolupament de les properes eleccions parlamentàries a Egipte és el paper que jugaran els antics membres del Partit Democràtic Nacional de Hosni Mubarak. Els anomenats folol (remanents) han centrat bona part de les ires dels activistes, camuflant-se en noves llistes o presentant-se com a independents a les primeres eleccions des de la caiguda del raïs. Una de les demandes clares de la revolució era precisament la dissolució del NDP i l'aïllament polític, com a mínim durant els primers anys del nou cicle, de totes aquelles persones que s'havien nodrit de l'anterior règim. Tot i que l'NDP va ser il·legalitzat històricament i una llei sobre traició havien de solucionar aquest problema la veritat és que aquest és a l'ordre del dia.
Emsekfolol és un interessant projecte electrònic que pretèn delatar tots aquells que es pretenen reciclar dins el nou sistema polític. Juntament amb campanyes iniciades pels joves del 6 d'abril o el Front Popular per afrontar els remanents estan mirant de visibilitzar aquestes candidatures marcades. Es calcula que més de 1500 antics membres de l'NDP concorreran en les properes eleccions, el que representa aproximadament un 12,5% del total de candidatures. La majoria ho fan com a independents, però s'han format nous partits polítics que recullen el legat polític de Mubarak i fins i tot hi ha hagut remanents a les llistes de formacions com Llibertat i Justícia (el partit dels Germans Musulmans) o als salafistes del Nour. Alguns han mirat de despistar les masses canviant el seu aspecte. Els casos més extrems porten a, canvis en l'ordre dels noms, noies que, per despistar, s'han posat Hijab (el vel islàmic) o ex-mubarakistes que s'han deixat barba i s'apunten a formacions salafistes.
La història podria no tenir més importància si no fos perquè els joves de la revolució tenen clar que no volen permetre que "els que ens han fet la vida impossible durant tants anys treguin benefici també de la nova situació". Per això, a part de les citades campanyes, munten ràtzies per despenjar els cartells dels ex-Mubarakistes o marcar-los visiblement per a que tothom sàpiga a qui pertanyen. Una tribunal ha decidit a tornat a posar les coses pels aires en decidir que cal retirar de les properes eleccions les llistes afectades per ex-membres de l'NDP. Una decisió que sentava precedent i obria les portes a una il·legalització a nivel Nacional. El Govern d'Essam Sharaf ha hagut de sortir al pas i forçar una altra decisió del consell electoral assegurant que aquesta decisió no s'aplicaria, obrint via lliure als ex-membres del partit de Mubarak a concòrrer a les eleccions. Els joves de la revolució asseguren no voler quedar-se de braços creuats mentre els remanents del règim participen de la nova vida política del país. La situació no ha fet més que afegir tensió en els dies previs a la contesa electoral, produint-se alguns enfrontaments en alguns districtes i augurant una campanya electoral força mogudeta.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada