dimarts, 29 de novembre del 2011

La caiguda de la participació a Egipte causa confrontació

Article publicat al diari El Punt-Avui:
El barri alexandrí d'Ibrahemiya oferia ahir una imatge completament diferent de la de la jornada anterior. Les llargues cues havien desaparegut en la majoria de col·legis electorals, i en molts tan sols es podia veure la presència dels membres de les formacions polítiques que, contradient les lleis electorals, continuaven repartint propaganda a les portes dels mateixos centres.

“El govern va atemorir els votants de possibles incidents i multes, i per això tothom va venir dilluns”, va explicar el jove Saïd, militant dels Germans Musulmans, mentre continuava repartint propaganda. El membre de la marina que defensa el col·legi electoral ni tan sols es va immutar per la clara irregularitat i va deixar que tot continués igual.

Amb algunes excepcions, ahir es va viure una jornada molt més tranquil·la que l'anterior. Això va provocar que la majoria de formacions polítiques aprofitessin per acusar-se les unes a les altres de repetides irregularitats, incloent-hi el suborn.

La que va rebre més crítiques va ser Justícia i Llibertat, la formació dels Germans Musulmans, que es va defensar, tot i les clamoroses evidències, d'acusacions “completament falses” i va denunciar “la falta d'ètica periodística” en el que descrivia com “una campanya mediàtica en contra”. Acusava indirectament el mitjà On TV, propietat del magnat copte Naguib Sawiris. I contraatacava directament contra la Coalició Egípcia, formació liberal creada sota l'empara del multimilionari, a qui va acusar de compra de vots i altres irregularitats.

Investigacions
Formacions salafistes o islamistes moderades també van ser acusades d'irregularitats. Abd al-Moez Ibrahim, president de la comissió electoral, va assegurar que s'investigarien totes les denúncies i va alertar específicament sobre la distribució de propaganda. Tret d'aquesta, les irregularitats, tot i que nombroses, no van tenir el component sistemàtic d'anteriors ocasions, i sembla que difícilment tacaran el primer i caòtic procés electoral des de la caiguda de Hosni Mubàrak. “Dilluns va ser un dia de festa per a Egipte”, assegurava el verdulaire alexandrí Gamaal. “Guanyi qui guanyi hem de treballar per fer d'aquest país el millor del món; tenim possibilitats”, hi va afegir.

Tot i les imatges de les llargues cues per votar de dilluns, encara no se saben les xifres de participació. El Consell Militar assegurava que oscil·laria entre un 70% i un 80%, però fonts properes als Germans Musulmans asseguraven que no hauria superat el 30% en la primera jornada.

La junta electoral farà públiques avui aquestes dades i exposarà els primers resultats de les candidatures individuals; a més, anunciarà els casos en què caldrà una segona volta, que es farà la setmana vinent. Per conèixer el resultat de les llistes de cada partit, caldrà esperar al gener, un cop hagi acabat la votació arreu del país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada