Treballadors del port de Suez, segons informava recentment la premsa egípcia, van esclatar en ira el passat 24 de novembre en descobrir el contingut de la càrrega del vaixell Darina Danica. 7 tones i mitja de gas lacrimògen encarregat pel ministeri d'Interior i amb destí directe cap a la repressió de les manifestacions que aquests dies han poblat Egipte contra el règim militar. Segons les mateixes fonts, 21 tones d'aquest material, que ha generat una enorme polèmica al país per les nocives conseqüències que per la salut podria suposar, estaven previstes que arribessin al llarg de la mateixa setmana. El material seria propietat de la societat americana “Combined Systems”, amb seu a Pennsilvània, i amb polèmics antecedents.
A la plaça Tahrir la venda de màscares anti-gas augmentava de forma exponencial. Els venedors se situaven a les portes dels vagons del metro cairota descrivint a ple pulmó, com si d'una campanya publicitària es tractés, situacions catastròfiques. “Llencen coets!”, cridava un. “Protegeixis del gas tòxic prohibit pels americans!” sentenciava el seu company. Als improvisats hospitals de campanya de la plaça, aquest era un tema recorrent de debat. Els símptomes presentats per molts afectats eren diferents als oferts al gener, quan bombes similars van ser utilitzades. “Llavors amb una mica de vinagre al nas o coca-cola als ulls calmaves els efectes” assegura el metge voluntari Hassan Ahmed, “però ara els efectes són molt pitjors”. Joves manifestants preparen barreges d'aigua i llevat que llencen a la cara dels joves per pal·liar eles efectes dels nous gasos, que se solen combinar amb els antics. Mentre tota la producció del gener era americana, ara s'han descobert també bombes de gas fetes a Xina. “No sabem què és el que ens llencen exactament, però molts metges sospiten que molts dels joves han mort pels efecte nocius d'aquests gasos” sosté Hassan. De fet un infant moria als entorns de la plaça Tahrir quan una bomba queia als peus de casa seva i inundava el pis del fum tòxic. Almenys un cas similar es va reportar a la població de Tanta.
Barreja de gasos mortífers
Se sospita que el gas utilitzat al gener és del tipus CS mentre que aquesta vegada s'hauria estat combinant amb gas del tipus CR, molt més perillós. Prohibit en alguns països, com els Estats Units, que el consideren arma química, es considera cancerígena i mortal en altes quantitats. El gas pot quedar-se a la pell per 60 dies. Aquest tipus de gas s'hauria fet servir anteriorment a la Sud-Àfrica de l'Apartheid o en alguns casos al Nord d'Irlanda. La policia egípcia negava utilitzar material prohibit. L'empresa implicada, l'americana Combined Systems, ha estat acusada repetidament de vendre aquest tipus de material a països, com Tunísia o Israel, on el seu ús hauria reportat diverses morts. L'empresa sosté que ho fa dins la legalitat, ja que la Convenció sobre Armes Químiques no considera il·legal la venda d'aquest material anti-avalot excepte en situacions de guerra, moment en que passa a considerar-se una arma química. Però Combined Systems assegura que, un cop venut, no té responsabilitat sobre l'ús dels seus materials.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada