diumenge, 2 d’octubre del 2011

El complicat trencaclosques polític a Egipte

A dos mesos de l'inici de les primeres votacions en l'etapa Post-Mubarak, el tauler de l'escac polític encara no sembla gens clar. Un gran ventall de formacions polítiques, variades i diverses han aparegut en joc. En aquest sentit és molt recomenable la lectura dels articles d'Objetivo Oriente Medio al respecte, tant la primera com la segona part. Una gran diversitat de partits la majoria dels quals desapereixeran del panorama en les properes setmanes o veuran el seu rol reforçat segons les estratègies pròpies i alienes.
El més destacable és però el joc que s'està generant al voltant de l'anomenada Coalició democràtica, pretesament formada per unes 34 formacions polítiques entre les que es trobarien algunes de les més històriques i influents. Partits bàsicament de tecnòcrates , islamistes i seculars, força allunyats de l'espiral dels carrers però que podrien trobar-se entre els més beneficiats d'aquest nou cicle obert al país. El partit dels Germans Musulmans (Llibertat i Justicia), els neoliberals del Ghad i els també liberals històrics del wafd son algunes de les formacions que estarien en una coalició que en els darrers dies no para de donar missatges contradictoris. Si fa uns dies amenaçaven de no participar en les properes eleccions (el que va forçar una negociació amb el poder militar i la seva reacció), avui mateix han sortit al pas dient, per un costat que no es presentaran conjuntament, de l'altra que ho farien en dues llistes mentre alguns mantenien que seria amb una sola llista. Els Germans Musulmans, que estan començant a palpar un esgotament en les seves bases pel que denuncien un excès de tacticisme, han assegurat a través del seu líder Mohammed Badie que no es plantegen fer cap bloc electoral islàmic per a que no ser boicotejats per les demés formacions.
La nova llei electoral, com hem comentat, va provocar força recel entre les formacions polítiques. La unió total en el rebuig a l'article 5è, que impedia la participació com a independents a membres de formacions polítiquea, va forçar la reacció del Consell Superior de les Forces Armades, que va anular el citat article. La decisió es va saber durant una trobada entre el vicepresident, el cap de l'Estat Major de les Forces Armades, Sami Anan amb 15 formacions polítiques d'un total de 50 van participar de la trobada. Durant la reunió es van assolir altres acords, com limitar els judicis militars a civils a casos de crims, endurir les penes per delictes electorals i la elaboració de l'anomenada llei de traició, per negar els drets polítics als antics membres del Partit Democràtic Nacional de Mubarak. Aquesta decisió ha provocat la amenaça d'11 formacions polítiques, les quals han amenaçat d'atacar les seus oficials i els governorats si aquesta llei tira endavant. A la sortida de la reunió, i marcat per forta polèmica, els representants dels partits van ser requerits a firmar un document de suport a la tasca del Consell Militar. Mentre alguns van accedir a firmar (és el cas dels liberals del wafd i dels representants polítics de la germandat musulmana) d'altres van indignar-se per la proposta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada