dimarts, 27 de setembre del 2011

Eleccions, protestes, renacionalitzacions i premis nobels...

Segons informa l'Agència de Notícies MENA, fonts militars han assegurat que les properes eleccions parlamentàries tindran lloc el proper 28 de novembre. Aquesta serà la data de l'inici del procés de votació per a la camara baixa, Magles el Shaab, que es realitzarà en 3 fases encara per aclarir. El 28 de gener es faria la votació per a la càmara alta, Magles el Shoura. Tot i que la notícia no ha estat confirmada, ha corregut rapidament com la pólvora i s'espera que més informació serà llançada a la llum en breu.
Paral·lelament, les protestes laborals no cessen a Egipte. Tot i que els professors han decidit reduir la intensitat de la seva protesta, donant lloc a un atípic inici de curs amb 3 jornades per setmana, la seva lluita segueix en peu. En els darrers 4 dies s'han produit protestes laborals davant el Consell de Ministres. Els treballadors de la Autoritat del Transport Públic del Caire han decidit suspendre la seva vaga després del compromís del ministre de Treball i Immigració, Ahmed Hassan El-Borai, de respondre a les seves demandes.
Avui també han començat les accions del Govern per a fer efectiva la renacionalització de l'empresa Omar Efendi (una espècie de Corte Inglés a la egípcia). S'han estat fent inventaris, i reorganitzant les nombroses branques de l'empresa, que fins fa res era propietat d'un inversor saudí. Els treballadors van fer fa dos dies una assemblea general per evaluar el "moment històric" de la presa de poder de l'empresa. L'empresa va tornar a mans estatals després que el passat 10 de maig la Cort Administrativa anulés els acords de venta del 90% de l'empresa (llavors nacional) a l'empresa de capital saudí Anwal.
També s'ha conegut la candidatura de Wael Ghonem al Premi Nobel de la Pau. Tot i que amb menys impacte en els mitjans occidentals, també son candidats al mateix Premi Nobel de la Pau el grup de joves del 6 d'abril conjuntament amb la jove activista Israa Abdel Fattah. També ha estat nominada la blogger tunesina Lina Ben Mheni. Pel que fa a Ghonem, màxim responsable de Google al món àrab, va saltar a la palestra mediàtica en convertir-se en una de les cares públiques de la revolta egipcia quan va ser detingut (i posteriorment alliberat a causa de la pressió americana) per la seva presumpta implicació en la convocatòria cibernètica del 25 de gener. Tot i que quan Ghoneim es va adreçar als manifestants de la plaça Tahrir, aquests li van deixar ben clar que no volien cap mena de lideratge ni messíes, la seva ha estat una figura que s'ha vinculat a la revolució del 25 de gener i per aquest motiu ha estat nomenat al proper Nobel.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada