divendres, 26 d’agost del 2011

Butlletí 26/08/2011

Mentre el conflicte diplomàtic entre Egipte i Israel sembla voler tancar-se per oblit als despatxos, milers de ciutadans han sortit avui al carrer reclamant la expulsió de l'embaixador israelià al Caire i la fi de l'exportació de gas natural a l'entitat sionista. Almenys 6 províncies han registrat manifestacions en el dia d'avui sota aquests lemes, tot i que la formació política dels Germans Musulmans, Llibertat i Justícia, rebutjava participar-hi adduint que "hi ha altres formes de protesta". Segons asseguraven avui alguns mitjans israelians, Egipte ha rebutjat tornar a penjar l'ensenya sionista als edificis consulars israelians al Caire i Alexandria, degut a la oposició d'una població que, segons citen les fonts, "no ho acceptaria". Wikileaks, per la seva banda, ha fet públic un nou cable en que assegura que l'ara minsitre d'exteriors israelià, Avigdor Lieberman, va oferir a Egipte annexionar-se una part de Gaza per tal de solucionar així el conflicte amb la franja. La oferta, rebutjada per Egipte, hauria estat presentada l'any 2006 amb coneixement americà.
Deixant de banda aquest conflicte, continuen les protestes per l'anulació del judici militar al blogger Michael Nabil. Una sentència, per difamació a l'exèrcit, que l'ha condemnat a 3 anys de presó. El jove cristià ha començat una vaga de fam per denunciar la seva situació i els maltractes que està patint a la preso, suposadament vinculats també al seu obert suport a l'estat d'Israel (causa que. de fet, ha motivat un fort debat dintre dels cercles activistes egipcis). La lluita contra els judicis militars segueix a Egipte, doncs.
Paral·lelament, la ONG Iniciativa Egipcia pels Drets Personals ha fet un explosiu reportatge en el que denuncia els maltractaments que van patir milers de presoners en els primers dies de la revolució de gener. Uns maltractes que van portar a la mort a prop d'un centenar de reclusos. El video el podeu trobar subtitulat en anglès a continuació:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada