dimecres, 13 de juliol del 2011

"El poble vol tombar el règim militar"


EL ritme dels esdeveniments torna a posar Egitpe a nivells molt similars als viscuts el passat mes de febrer, en plena lluita contra Mubarak. Sobretot pel que fa a comunicats oficials. Després del comunicat del Primer Ministre Essam Sharaf del passat dissabte, en que anunciava la inhabilitació dels policies acusats de matar manifestants, han vingut diversos comunicats. El passat dilluns el Primer Ministre va fer un nou comunicat en que anunciava el que era un secret a veus: la reorganització del seu cabinet. Tot i que la primera baixa va ser la del criticat vicepresident Yahi El Gamal aixó no ha calmat els manifestants. Posteriorment el Consell Superior de les Forces Armades, la màxima autoritat efectiva al país, va fer un nou comunicat. En aquest, en un to molt desafiant, anunciava que utilitzaria tots els fins legitims per acabar amb la ocupació de la plaça Tahrir i les protestes al país, que es perllonguen per cinquè dia consecutiu. Prèviament en el dia grups de matons havien atacat els manifestants a Tahrir i un estrany enfrontament violent entre venedors ambulants i comerciants es va produir al barri ocupat dels Arbaain, a Suez. El Consell ha anunciat posteriorment que, tot i el to, no té previst utilitzar la violència directament contra els manifestants pacífics.
El comunicat ha provocat indignació entre la població mentre alguns l'han arribat a considerar una delcaració de guerra a la revolució. Mentre alguns manifestants reobrien l'edifici del Mogama, el més important edifici governamental del país i que ha estat ocupat pels manifestants durant els darrers dies, les protestes s'han alçat desafiant el règim militar. Destacar que els grups islamistes (Germans Musulmans, Gamaa Islamiya o el Partit Salafista Nour) han denunciat les protestes i es mostren al costat del règim militar.
En paral·lel es van produir algunes sentències per frau a membres del règim Mubarak segurament provocades per la pressió popular. Ahmed Nazif, anterior primer ministre, va ser sentenciat a un any de presó, que queda suspesa, mentre el que fóra el temut ministre de l'Interior Habi el Adly va rebre 5 anys i Youssef Boutros-Ghali en rebés 10 en absentia ja que havia fugit del país. A més tots 3 han de tornar 15,6 milions de dólars a l'estat. El Adly suma aquesta sentència als 12 anys per prevaricació i podria afrontar fins la pena de mort pels judicis per la mort de manifestants mentre Ghali té una altra sentència de 30 anys prèvia que tampoc complirà mentre no torni al país.
Informacions filtrades pel consell militar a Reuters estan parlant de que les eleccions al Parlament no es convocarien abans del novembre, dos mesos més tard del que inicialment estava previst.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada