divendres, 22 de juliol del 2011

Autoorganització revolucionària al Tahrir

Sorprenentment he estat trobant, en mitjans de comunicació egipcis convencionals (de la oposició, però convencionals al cap i a la fi) diverses notícies curioses referides a la autoorganització dels revolucionaris a la plaça. En aquest interessant article publicat en la versió anglesa d'Al Masry Al Youm, es destaca que el fet de que els que dormen a la plaça siguin númericament inferiors que al gener està provocant majors esforços d'organització. L'article destaca especialment el tema dels comitès populars de defensa, que es dediquen a controlar els accessos a la plaça i a evitar que entrin policies i gent armada amb ganes de provocar problemes.
D'altra banda, i personalment crec que molt més interessant a nivell sociològic i polític, és la proposta d'un tal Yahiya Abd el Shafy d'organitzar una discussió oberta al Tahrir de cara a escollir el comitè popular que representi i defensi les reclamacions dels manifestants de la plaça de cara a l'exterior. El Shafy assegura que la seva idea és agrupar totes les formacions polítiques i grups d'afinitat revolucionària per tal de fer pressió al Consell Superior de les Forces Armades. Es tractaria d'una primera experiència d'assemblearisme i de transparència democràtica que no va existir, almenys en aquests nivells plantejats, durant les dues setmanes llargues d'ocupació de la plaça el passat mes de gener i febrer. La proposta sembla haver estat molt ben rebuda pels manifestants. S'ha proposat al Sheij revoluconari Thohur Shaheen de liderar aquest consell, juntament amb 5 manifestants més. A més a més, sembla que els revolucionaris han reclamat un judici popular contra Mubarak, a pocs dies de que s'obri el judici contra el que fóra dictador del país durant 3 llargues dècades.

I, finalment, en el següent video, en anglés, es pot veure una de les múltiples propostes solidaries que han sorgit de la mateixa plaça Tahrir. En aquest cas una escola per a nens del carrer al bell mig del centre del Gran Caire.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada