dimecres, 29 de juny del 2011

Els enfrontaments amb la policia tornen al Tahrir

Enfrontaments entre ciutadans i policia van tornar a esclatar a la emblemàtica plaça Tahrir en la tarda i nit d'ahir, 28 de juny. Els enfrontaments es van produir després que les forces de seguretat arrestessin al districte d'Agouza almenys 15 familiars de màrtirs morts durant la revolta de gener i febrer. Als familiars se'ls van negar l'accés en un acte d'homenatge als màrtirs en rebutjar que fossin familiars reals de màrtirs. Això va provocar enfrontaments verbals i l'escalada de la confrontació que va produir les primeres detencions, després de dies de protestes denunciant la lentitud del règim militar i la seva falta de voluntat de jutjar els responsables dels assassinats policials. Un cop a la plaça Tahrir, on es van desplaçar els manifestants irats alguns dels quals van decidir dirigir-se a la seu del ministeri d'interior, es van detenir 20 persones més, provocant l'esclat d'enfrontaments amb les forces policials, amb llançament de bombes de gas per part de la policia que van ser respostes amb pedres i fins i tot algun coctel molotov. Els enfrontaments han deixat almenys 75 ferits, segons el ministeri de Salut. Algunes fonts parlen, però, de almenys 600 persones ferides. Son els primers enfrontaments a la plaça des que l'exèrcit disparés sobre la massa el passat 9 d'abril amb l'objectiu de desallotjar l'espai públic.
Els manifestants denuncien que això és una mostra més del retorn a les velles tàctiques del Règim Mubarak i del segrest del procés revolucionari. L'actuació policial ha generat un seguit de respostes, la majoria indignades, reclamant investigacions i responsabilitats al nou Ministre d'Interior, Mansour Issawi. El Consell Militar, per la seva banda, ha emès un comunicat per internet assegurant que els enfrontaments era un atac premeditat per desestabilitzar el país i sembrar el caos.
La indignació per part dels familiars dels màrtirs de la revolució (un mínim de 850 civils, però es creu que podrien ser més del doble) ha centrat el debat públic en els darrers dies a Egipte ja que aquestes han denunciat la falta de sensibilitat política pel seu cas i l'alentiment i ineficàcia dels judicis als seus principals responsables. Per això portaven dies realitzant protestes enfront el Maspero, l'edifici de la televisió pública. Arran dels enfrontaments s'ha fet una crida a reocupar la plaça Tahrir i s'han anunciat, sense confirmar, manifestacions massives a Alexandria, Suez o Port Saïd. Ja des de fa dies, està prevista una gran mobilització per reclamar el compliment de les demandes revolucionàries per al proper 8 de juliol.

Llegiu també l'article d'Objetivo Oriente Medio.
Vegeu aquesta galeria de fotografies d'Al Jazeera en anglès



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada