dijous, 3 de març del 2011

Cau Shafiq


Ahmed Shafiq, el primer ministre anomenat per Hosni Mubarak a l'inici del procés revolucionari en una de les primeres mesures per calmar la ira popular, acaba de presentar la seva dimissió. Les Forces Armades han encarregat la formació d'un nou govern (seria el tercer des que va començar el conflicte) al fins aleshores Mnistre de Transport, Essam Sharaf. La notícia pot ser un canvi important ja que Sharaf va participar de les mobilitzacions per la caiguda del Règim des de la plaça Tahrir. Sharaf, però, havia estat ministre de transports també amb Mubarak (2004-05)
La notícia ha estat, en principi, ben rebuda per diversos grups de la oposició. De fet alguns grups ja han anunciat que després de la notícia no participaràn a la manifestació anunciada per divendres. Entre els més optimistes sembla trobar-se el pro-occidental Baradei qui ha dit que "estem pel bon camí".
Per cert que grups de lluitadors del món laboral han anunciat que estan treballant en la creació de la primera Federació de Sindicats Lliures desde l'any 1957, creant un contrapoder a la oficialista ETUF.
Però no tot sembla tan dolç. L'exèrcit cada cop lidera amb més claredat la lluita contra les reivindicacions laborals i els casos de repressió a mans de les Forces Armades està creixent. És el cas, per exemple d'un treballador que va ser detingut per la policia militar quan estaba protestant davant el Ministeri del Petroli. Professors en vaga també van enfrontar-se amb forces militars. L'activista Amr El Beheiry va ser detingut el 26 de febrer passat i condemnat recentment a 5 anys de presó per un tribunal militar.
La situació sembla encara més greu a la presó de Damahour on es va produir una revolta entre els presos quan van saber que el coronel Saimi Zeitun, famós per les seves brutals tortures, tornava al seu lloc de treball al centre penitenciari. Els presoners es van indignar i van reclamar la investigació per la mort d'almenys 11 presos durant els dies de la revolució. Entre altres també reclamaven reduir a la meitat la densitat de les cel·les, on actualment en un espai de 3'5x5 metres hi dormen 30 presos. La policia va respondre a la revolta amb armes de foc, provocant la mort de 3 presos segons el ministeri i no menys de 10 segons asseguren els propis presos.

Finalment, i no recordo si ja havia deixat aquest article aquí, deixo l'enllaç a un article en castellà sobre el cinisme de la venda d'armaments als països que actualment estan reprimint la seva població. Les municions disparades contra els manifestants a Egipte van ser totes de producció americana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada