diumenge, 6 de febrer del 2011

Des del Caire

06/02/2011
20:04 hores:
Comença a semblar que això va per llarg.....segueixen les mobilitzacions al Tahrir i arreu del país. Avui hi ha hagut negociacions (sembla que imposades pels Estats Units) entre Règim i Germans Musulmans. Aquests han dit que només es reunirien un cop i asseguren que la única negociació possible és després de la marxa del president Mubarak. La resta de formacions polítiques o bé han rebutjat obertament la negociació o bé es mantenen en un paper ambigu. Sembla ser, doncs, que és la primera reunió oficial que es produeix amb la oposició. Suposo que caldria subratllar això de oficial...

Després de molts dies inmers en el microunivers de Tahrir, en la República de l'alliberament del centre del Caire, avui he decidit, per diversos motius que no venen al cas, allunyar-me una mica de l'epicentre de la revolta. En aquest viatge he pogut observar els esforços titànics del Règim per fer que tot torni a la normalitat. Per exemple avui s'han obert per primer cop, des del divendres 28, els bancs. Ho han fet per poques hores, provocant llargues cues (dels que tenen comptes, que son la minoria, també val a dir-ho).
El taxista que he pres, com era d'esperar i com ja ens anunciava la nostra estimada Pilar Rahola en la seva crònica per al Cuní de fa uns dies, treia foc pels queixals. No parava de vomitar els tòpics i les mentides vertides pel Règim a través dels seus mitjans. Es queixava de que, per culpa de les manifestacions, el centre és ple de cues. No he volgut contradir-lo, però he anat rascant per veure què deia.

1) Aquests que estan allà dins hi estan per ingerència extrangera ("oi que no vindré al teu país -Amèrica deia- a dir-te el que has de fer?")
2) Cada país té el seu Sistema....("als Estats Units no li pots dir al president que marxi al segon any, has d'esperar a que passin els 2 -dixit-")
3) Els que hi ha allà dins son TOTS Germans Musulmans...."i això no pot ser, no ho volem això"

Evidentment m'he estat de preguntar-li si havia vist ell amb els seus propis ulls el que passava allà dins. Era evident que no. Com altres milions d'egipcis que encara es creuen les mentides dels seus mitjans. Aquests que diuen que els que estan al Tahrir cobren entre 50 i 100 dòlars per dia, que mengen menús del Kentucky i que estan dirigits per un complot internacional. Ara, no queda massa clar si el complot és israelí, saudí, iraní, europeu o americà, ja que tots aquests països han estat insinuats pel Règim sense ni tant sols posar-se vermell... Els esforços per silenciar Al Jazeera al país, la qual no para de comprar noves llicències a d'altres canals per a poder ser vista a Egipte i ha vist com la seva oficina era atacada i el seus periodistes arrestats, s'ha convertit en un altre front pel Règim. Como ho ha estat l'atac als periodistes estrangers, tot i que després assegurés que ho feia perquè no tenien llicència. La televisió egípcia, amb programes kafkians, assegura que centenars es manifesten quan les seves imatges mostren que son milers. Assenyala milers d'històries surrealistes sense aportar proves, mentre acusa de mentir als que aporten imatges i proves. De debò que seria digne d'estudi el paper dels mitjans de comunicació en, fins ara, setmanes de bogeria.
Mentrestant, al taxi, a la ràdio se sentia una cançó patriòtica i acte seguit el butlletí informatiu del Règim, el qual deia que ja no hi havia gairebé manifestacions...

Actualització a les 22.34 hores:
Segons han afirmat alguns activistes a la cadena Al Jazeera, els manifestants de la plaça Tahrir estan escollint representants i elaborant una llista de les seves demandes. Això podria ser el primer pas cap a unes negociacions amb Omar Soleiman, representant del Règim, si és que l'assemblea (o l'òrgan pertinent, que encara desconec com està constituït, francament) aprova fer auqest pas. Fins aquest moment s'havien mostrat reticents a obrir cap negociació abans de la caiguda de Mubarak...
A més afegir que Soleiman també s'ha reunit avui amb alguns experts en legislació així com magnats del país com el multimilionari copte Sueres, propietari de Mobinil i alguns mitjans de comunicacions. També asseguren haver-se reunit amb un membre del Grup pel Canvi, el qual és liderat per Mohamed elBaradei, un personatge molt seguit des d'Occident però molt ignorat, francament, pels carrers egipcis. Tan a un costat com altre de la barrera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada