dimarts, 18 de gener del 2011

L'efecte tunesí segueix sacsejant el Món àrab

Mentre la revolta tunesina segueix el seu camí, el món àrab segueix veient els efectes immediants que, el ja anomenat efecte dominó de la revolta del gessamí, porten a la zona.

Arreu del món àrab els diversos Règims han mogut fitxa per frenar l'impacte popular en cadena. Al Sudan Bashir ha decidit empresonar Al Turabi, líder de la oposició, després que aquest fes una crida a una "revolta popular" i a la dimissió del Ministre d'Hisenda. Algunes manifestacions es van produir a Khartoum per la pujada de preu d'alguns productes. Algèria ha comprat blat per evitar la falta de suministres. A Síria, després d'anys de política de reducció del subsidi als combustibles, han tornat a donar ajudes als recursos energètics per a la calefacció. A Kuwait, en una acció que molts veuen vinculada a la revolta tunesina, l'emir ha decidit donar 1000 dinars (2664 euros) a tots els ciutadans, així com proveir-los d'aliments gratuïts durant 14 mesos. A Arabia Saudí s'han exercit casos de pressió a ciberactivistes relacionats amb la revolta a Tunisia d'acord amb una nova llei instaurada el primer de gener d'enguany. A Jordania, on continuen les protestes, 11 líders de l'oposició van firmar un comunicat demanant la dimissió del president.

A Egipte, per la seva banda, l'horitzó econòmic es planteja força complicat, amb l'anunci d'una possible bancarrota d'un mercat de valors egipci que es desploma, situació que, evidentment, el Règim vol evitar a tota costa. Segons sembla els inversors estrangers estan venent les seves accions a tota pressa.
Sigui com sigui, a l'intent d'immolació d'Abdel Manam Hamda ahir enfront el parlament, han seguit nous casos en les darreres hores per motius diversos, segons informa Zeinobia al seu blog. Una dona es va prendre foc ahir a Alexandria, presumptament per motius familiars. Mohamed Farouk, un advocat de 50 anys, va intentar emular el cas de Manam Hamda prenent-se foc davant del Parlament l'endemà de l'altre. Va ser atès rapidament, patint poques cremades, el que fa que en poques hores tingui l'alta. Algunes fonts d'internet parlen d'un tercer i probablement un quart intent davant del parlament avui mateix, poques hores després del cas de Farouk. Per la seva banda, Ahmed Hesham El-Siyad, de 25 anys, ha mort a Alexandria després remades de tercer grau en el 95% del seu cos. Algú acaba de publicar alportal de Tots som Khaled Said, al Facebook, que un oficial d'aviació d'Egyptair ha intentar inmolar-se, també, prenent-se foc a si mateix. Sembla una autèntica plaga del suïcidi col·lectiu, la que colpeja aquests dies Egipte...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada