diumenge, 21 de novembre del 2010

Una visió socialista


S'apropen les eleccions i amb elles les múltiples visions dels possibles escenaris possibles. Aquí teniu un interessant text publicat ahir pel Centre d'Estudis Socialistes del Caire que analitza el present procès electoral. Amb el títol de "El sistema cada cop és més ferotge" analitza els darrers episodis de la carrera electoral, molt activament vistosos després de les bombes lacrimògenes en manifestacions islamistes a Alexandria, la mort de joves en dependències policials o els judicis contra periodistes no guvernamentals.
Els socialistes analitzen com el Règim ha utilitzat l'amenaça de la oposició musulmana (els Germans Musulmans) per refermar actituds despòtiques. "El Sistema ha tingut èxit en l'ús de la Germandat Musulmana el 2005 com un "espantaocells" per espantar a Occident, la possibilitat de l'arribada dels islamistes al poder, i per tant per imposar-se com l'única alternativa per mantenir l'aliança estratègica egipci-americà".
A més critica el paper del que anomena una "falsa oposició", en quant utilitza lemes en pro de la democràcia, pero que no poden garantir canvis substancials del Règim. I, sobretot, que responen a interessos americans de reformes suaus del règiml, mantenint l'statu quo de la zona, especialment en relacions econòmiques i de geostrategia política. És el cas, cita el text, del renovat Wafd (el qual ha pres certa notorietat en els darrers temps gràcies a la inversió milionària de mecenes polítics) que el comunicat assegura que practica la mateixa política econòmica neoliberal i que ja ha demostrat quina pluralitat d'oponions defensa després de la expulsió d'Ahmed Eisssa del diari, ara wafdista, el Dostour. Eissa va ser acomiadat recentment com a redactor en cap del Dostour en voler publicar una columna d'opinió sobre Mohamed el Baradei.
El text, però, acaba sent optimista. Analitza que una de les grans diferències entre el 2005 i el 2010 és que les lluites obreres son avui en dia un element polític imprescindible a tenir en compte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada