diumenge, 1 d’agost del 2010

La dissidència política s'organitza a la xarxa

Aquí us deixo amb la versió original en català d'un article sobre les xarxes socials i el ciberactivisme a Egipte publicat a la revista setmanal Alias, del diari italià Il Manifesto:

"Milers d'egipcis es manifesten en silenci pels carrers d'Alexandria. Dempeus. Vestits de negre. Desafiant la calor, s'estenen arreu de la Corniche. Avui, divendres 23 de juliol, s'ha cridat a la Revolució Silenciosa arreu del país i en especial a la ciutat Mediterrània. Una revolta de denúncia per la mort en mans policials, ara fa poc més d'un mes, del jove alexandrí Khaled Saïd. Una revolta contra el Règim, contra la impunitat policial i pel canvi social i polític del país. Una revolta que ha estat convocada per internet, a través de la popular xarxa social Facebook on el grup Kolena Khaled Saïd (Tots som Khaled Saïd) ja sobrepassa els 200 mil seguidors.

La revolta contra l'assassinat de Saïd ha lliurat una gran batalla a les xarxes socials. Des que va sortir la notícia de la mort del jove, assassinat a mans policials en un cibercafè d'Alexandria després que presumptament es disposés a difondre a la xarxa una gravació incriminant membres del cos en el contraban de drogues, l'activisme egipci i en especial el que es desenvolupa a internet s'ha bolcat en el cas. Una situació que no és nova i que ja es va viure, en certa mesura, amb les cibervagues convocades pel grup Joves del 6 d'Abril. Amb més de 80 000 seguidors al portal Facebook els joves porten dos anys cridant a través d'internet a la vaga general per commemorar l'esclat insurreccional de la primavera del 2008 amb la revolta de Mahalla. Amb poca base sòlida, lemes poc concrets i inconnexes aquelles convocatòries no van tenir gaire suport al carrer tot i que sí que van preocupar al Règim de Mubarak, qui no va dubtar a detenir i empresonar diversos d'aquests ciberactivistes. Altres campanyes recents han buscat el seu espai a través d'internet. És el cas de la campanya pel canvi polític, actualment liderada per Mohamed El Baradei o la presència de l'Ikhwan Book, la versió islamista del Facebook feta pels Germans Musulmans egipcis. Fins i tot els grups propers al Règim han intentat, sense gaire èxit, utilitzar la força de les xarxes socials al país per fer-se lloc.

58 milions de persones utilitzen internet al món àrab i 12 tenen compte de Facebook. Egipte és el país àrab, en nombres absoluts, on es fa un ús més intensius de xarxes com Facebook o Youtube. La majoria ho fan per superar les barreres socials, escoltar música, el sermó del sheikh de torn o veure els darrers gols de les lligues de futbol europees. Però a internet, com es pot veure, també hi ha lloc per a la política. El nombre de blocs polítics (que es xifra en 600 000 en tot el món àrab), no para de créixer. Especialment en un Egitpe on centenars de blocs desafien la rigidesa del Règim Mubarak i que han jugat un important paper en l'actual onada de mobilitzacions en que es troba immers el país. Un esclat, el dels bloggers, que va iniciar-se amb la invasió americana a Iraq i que teixeix a dia d'avui un extens i variat mapa polític blogger. Des de l'esquerra anticapitalista, la lluita propalestina o el moviment islamista. Entre els més populars es troben Arabawy o l'alexandrí Wael Abbas, els quals utilitzen totes les eines de la xarxa per a la comunicació entre activistes. Vimeo, Twitter, Diigo o Youtube serveixen a diari per denunciar una batuda policial, un abús de poder o la convocatòria d'una manifestació.

L'informe “Una xarxa social amb missatges rebels” de la Xarxa Àrab pels Drets Humans (ANHRI) precisament analitza el paper de les noves tecnologies en el món àrab. L'informe apunta que, a diferència del que succeeix amb la premsa o la televisió, la dificultat de controlar tot l'espectre d'internet ha iniciat una “imparable bola de neu” en el món àrab en pro de les lluites contra la corrupció i la repressió política. Aquest activisme no ha passat inadvertit pels respectius Règims, que no han dubtat a detenir, torturar i empresonar bloggers. Egipte, Síria i Tunísia, a la vegada que lideren el ciberactivisme polític al món árab, es troben també al capdavant de la repressió bloggera a la regió i el món. De fet, segons el mapa interactiu d'empresonament de blocaires fet recentment per Threataned Voices, Egipte se situa al capdavant de la llista repressiva, amb 29 casos i tant sols superada per la Xina (33). És el cas, per exemple, del jove Ahmed Mostafa qui el passat mes de març va estar a punt d'enfrontar-se a la Justícia Militar tot i ser un simple estudiant d'enginyeria per un article publicat al seu bloc en que denunciava un cas de corrupció a l'Exèrcit. Una repressió que, de totes formes, no ha aturat la flama de l'activisme cibernètic a la riba del Nil."


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada