dimarts, 24 de febrer del 2009

Protestes estudiantils demanen el final de la presència policial als Campus


Segons informa Daily News Egypt:
EL CAIRE: Els estudiants van reiterar dissabte la demanda de gratuïtat de l'ensenyament i la fi de la presència de les forces de seguretat del Ministeri d'Interior en els campus universitaris, durant una manifestació a la Universitat de El Caire.

"Òrgans de seguretat prohibeixen qualsevol activitat política, culturals o intel•lectual dins de les universitats. Volen crear una generació de joves incapaç de dir res, excepte 'sí' a Mubarak pare i Mubarak fill" afirmava durant la protesta Mostafa Shawky, membre del moviment estudiantil Haqqy Socialista. L’estudiant de la Universitat d’El Caire i membre de Haqqy, Ashraf Omar, va dir que la expulsió de la policia dels campus universitaris és la principal prioritat. "Volem vincular els estudiants amb qüestions més àmplies de la societat egípcia.”


“Els estudiants formen part d'una societat i han de participar en la seva vida política. Pel que la nostra demanda més urgent és l’expulsió de les forces de seguretat del Ministeri de l'Interior dels campus de manera que puguem augmentar l'activitat de l'estudiant ", va dir Omar.


Omar va vincular la política nacional del govern egipci amb la seva posició sobre les qüestions regionals. "El règim que ens conté pel control remot dels seus organismes de seguretat és el mateix règim que està posant sota setge de Palestina", va assegurar Omar.

Al voltant de 100 estudiants de diverses tendències polítiques inclòs el Partit Islàmic del Treball, el Moviment Juvenil 6 d'abril, nasseristas i els Germans Musulmans (MB) es van reunir al migdia per prendre part en la protesta. No obstant, lLa majoria dels manifestants provenien del moviment Haqqy, que va organitzar la protesta.


Els estudiants van declarat el 21 de febrer "dia internacional dels estudiants." La data coincideix amb l'aniversari del 21 de febrer de 1946 quan milers d' egipcis es van aixecar - inclosos els estudiants que van marxar a través del Pont Abbas del Caire - es van manifestar contra l'ocupació britànica.

Shawqy posat èmfasi en el paper exercit pels estudiants en una acció de protesta. "El 1977 els estudiants van sortir als carrers a causa de l'augment dels preus dels aliments. Durant el 1989 i 2000 les intifades estudiantils van sacsejar Egipte, mentre que el 2003 les protestes contra la guerra a l'Iraq van ser provocades pels estudiants ", va dir als manifestants Shawqy abans de passar a criticar a l'ordenança executiva que s'aplica sobre la Llei de les Universitats de 1979.


Estudiants i grups de drets van criticar les traves que imposen encara més restriccions al ja de per si reduït àmbit d'aplicació d'activitats estudiantils als campus universitaris. A principis d'aquest mes el Tribunal Administratiu de Mansoura va dictaminar la inconstitucionalitat de l'ordenança executiva. Aquesta decisió serà revisada pel Tribunal Suprem Constitucional.

Durant la manifestació estudiants van repartir volants amb les seves demandes. A més de l'anul•lació de la directiva per llei, també van demanar l’expulsió dels campus universitaris dels organismes de seguretat del Ministeri de l'Interior, la gratuïtat de l'ensenyament, el dret de tots els estudiants a un lloc en les residències universitàries i el final de la discriminació estudiantil per raons polítiques.


Els estudiants aguantaven simbòlicament "targetes vermelles" i van corejar crits de "Llibertat, on esteu? La Policia està entre nosaltres ", mentre marxaven pel campus.
També van denunciar el paper d'Egipte en el setge de la Franja de Gaza així com van demanar l'alliberament d’Ahmed El-Kordy, un estudiant detingut membre del partit islàmic del Treball. Aproximadament a la 1 del migdia la manifestació va arribar a l'entrada principal de la universitat, on alguns manifestants van escalar i intentar obrir la porta principal, que es trobava bloquejada. Els Cossos de seguretat van permetre llavors als manifestants abandonar la universitat, que havia estat completament envoltada per les files de centenars de policies antidisturbis.


Una altra manifestació més petita s'havia congregat en aquesta zona, composta fonamentalment de membres dels Germans Musulmans amb alguns membres del moviment per al canvi Kefaya. Els dos grups, que no estaven junts, van cantar consignes per separat, en una repetició d'escenes viscudes durant el mes de gener durant les protestes per la invasió israeliana de Gaza quan membres dels GM es van negar a cantar lemes crítics de la política interna d'Egipte. Omar atribueix la divisió entre les dues manifestacions a "deficiències d'organització" i va afegir que "nosaltres [els grups Socialista] en totes les ocasions tractem de vincular i treballar amb els moviments polítics de totes les denominacions ideològiques". Membres de GM, però, finalment van acabar unint-se a la resta del grup que van marxar cap a l'interior del campus universitari. En un comentari, un membre dels Germans que va preferir romandre en l'anonimat, diu que la participació de GM en la manifestació va ser significativa. "Per primera vegada els Germans Musulmans han pres part en una protesta on els manifestants tenien fins i tot fotos de Gamal Abdel Nasser - que havia empresonat i assassinat membres del col•lectiu - i va demanar la retirada de Hosni Mubarak i el seu govern". "Això era, abans una línia vermella per als GM; és la primera vegada que passa.

Sarah Carr

Más información:
En castellano
Objetivo Oriente Medio - La Universidad de El Cairo bajo el asedio policial por las protestas estudiantiles


Fotos: Sarah Carr i Per Bjorklund

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada