dimecres, 10 de juny del 2009

Israel: cercar la pau o treure profit de la guerra?


Del 9 a l’11 de juny està prevista la celebració, al Centre de Convencions Israelià situat a Tel Aviv, de l’exhibició The Exhibition & Conference on Special Operations and Task Forces que, segons els organitzadors, inclou els desenvolupaments més innovadors de la indústria de defensa israeliana. Entre les categories de productes i serveis que es pretenen mostrar i vendre, trobem equipaments per “contraterrorisme”; equipaments pel combat urbà; armament petit, mitjà i pesat; equipament de securització de fronteres “contrainfiltració”; o serveis d’ensinistrament, entrenament i preparació per forces especials. De manera sorprenent, en el marc d’un dels seminaris, s’ofereix als convidats d’arreu del món una visita guiada per diferents terrenys delicats, com ara els voltants de Jerusalem i la tanca de separació o els voltants de la franja de Gaza i els punts per on es creua. L’objectiu és que els visitants participin en uns exercicis de demostració “contraterror” on es mostrin les activitats operatives que estan dissenyades per tractar els actes terroristes i la seva prevenció.
A la pàgina web que explica els detalls de l’esdeveniment (www.army-defense.org), també hi apareix el perfil dels convidats a l’exhibició. Es fa esment de la participació de representants d’unitats militars d’altres països i organitzacions com ara Alemanya, el Regne Unit, els Estats Units, Polònia, França, Itàlia, Espanya, Hongria, el Canadà, la Federació Russa i l’OTAN.
El fet que s’organitzi una fira d’armes i de “coneixement” sobre la matèria només uns mesos després de la cruenta ofensiva militar desplegada a Gaza acaba donant la raó als que fa temps que sospitem de la utilització de l’escenari del conflicte amb els palestins com un veritable laboratori d’indústria militar i de seguretat que permet posar el segell de garantia provat en escenari real als productes i serveis que desenvolupa. En conclusió, no podem deixar de preguntar-nos, d’una banda, si els responsables de defensa i seguretat israelians –juntament
amb el lobby de la seva poderosa indústria militar– estan veritablement orientats a treure profit de la guerra en lloc de cercar la pau per tots els ciutadans del territori; i, de l’altra, fins a quin punt són corresponsables i còmplices d’aquesta estratègia perversa els països d’Europa i de l’OTAN que es presten a participar en aquet mercat de la mort.

Francesc Benítez • Membre del Centre d’Estudis per la Pau J. M. Delàs
Article publicat al setmanari directa num 142

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada